Leven in Vertrouwen

Hoe de geest het lichaam aanstuurt

Pancreas, alfa en bèta-eilandjes

Plaats van inslag, dus of er sprake is van diabetes of hypoglycemie in de CA-fase, is afhankelijk van het geslacht, de biologische handigheid en de hormoonstatus. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop inslagen in het territoriumgebied plaatsvinden, zie ook ectoderm.
Meer informatie hierover in de workshops "Leven in Vertrouwen - Vertrouw je Lichaam", "Bio-logica van Gedrag en Karakter of een van de praktijkdagen, zie de agenda.

Zie ook pancreasgangen en pancreas.


Thema's

 1. Bèta-eilandjes (insuline centrum): zich verzetten. Mannelijke reactie tegen leed, verdriet of een bezoeking is zich ertegen verzetten, zich verweren.
 2. Alfa-eilandjes (glucagon centrum): angst-walging. Deze vrouwelijke reactie is meer passief, hij/zij huivert van het leed, van de bezoeking, walgt ervan.


CA-fase

Functieverlies, geen celafbouw.

 1. Bèta-eilandjes: insulineproductie neemt af, verhoogde bloedsuikerspiegel (BSS), diabetes mellitus.
 2. Alfa-eilandjes: glucagonproductie neemt af, verlaagde bloedsuikerspiegel (BSS), hypoglycemie.
 3. Wanneer beide processen tegelijkertijd spelen: fluctuerende bloedsuikerspiegel.

Biologisch nut

 1. Bèta-eilandjes: verhoogde BSS om de spieren van energie te voorzien. Zich verzetten kost veel spierkracht. Door de verhoogde BSS wordt voldoende energie aan de spieren geleverd om dit vol te houden. Verhoogde concentratie van glucose wordt gecompenseerd door vochttoevoer, dus door veel te drinken.
 2. Alfa-eilandjes: hunkeren naar voedsel. Energie door veel te eten.

Symptomen

 1. Bèta-eilandjes: veel dorst. Bij hoge BSS kan dit extreme vormen aannemen.
 2. Alfa-eilandjes: steeds honger, vooral zoetigheid voor verhoging BSS. Stress-eters, overgewicht, obesitas.
 3. Bij heftig of langdurig conflict: koud zweet, trillen, bleke huid, het gevoel op watten te lopen, concentratiestoornissen en afwezigheid, eventueel hoofdpijn.


PCL-fase

Normalisatie van de functie van de alfa- en bèta-eilandjes.  

Symptomen

Langzame normalisatie van de BSS.


EC

 1. Bèta-eilandjes: plotselinge sterke stijging van de bloedsuikerspiegel met een compensatoire sterke daling.
 2. Alfa-eilandjes: plotselinge sterke daling van de bloedsuikerspiegel met een compensatoire stijging daarna. Voorzichtig: de bloedsuikerspiegel mag nooit dalen naar nul, de hersenen hebben suiker nodig!


PCL-B   

 1. Bèta-eilandjes: langdurige lage BSS, kan als hypoglycemie gediagnostiseerd worden.
 2. Alfa-eilandjes: langdurige hoge BSS, kan als diabetes gediagnostiseerd worden.Constellatie van de alfa-eilandjes met het maagslijmvlies (territoriumergernis): boulimie, braak-vraatzucht; maagzweren met hypoglycemie.
Steeds honger maar verdraagt het eten niet.Meer informatie over dit complexe en interessante programma vindt u in de uitgebreide artikelen over Diabetes en Hypoglykemie en Boulimie.